viernes, abril 07, 2006

Música i Creative Commons

Dinou grups enregistren un CD amb música sota llicència Creative Commons
És una iniciativa de la FOBSIC i Enderrock

Del compacte titulat 'Música lliure', se'n distribuiran 10.000 exemplars amb el número d'abril de la revista Enderrock i 10.000 més als festivals de música. Entre els grups que hi participen hi ha Guillamino, Pomada (foto interior), Pirat's Sound Sistem, Safanòria, Cheb Balowsky (última cançó d'aquest grup ja dissolt), Jalea Real i Gilberto Gil, que el juny vinent presentarà oficialment el seu disc a l'Internet Global Congress.

Aquest enregistrament, l'han fet possible la Fundació Observatori per la Societat de la Informació, la Universitat de Barcelona i Enderrock, que és la primera revista europea a llançar un compacte sota llicència Creative Commons.

En la presentació del compacte Oriol Ferran, secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, entitat que presideix la FOBSIC, ha dit d'aquesta mena de llicències que eren una eina d'accés al coneixement i una oportunitat a explorar en tots els avantatges i perills. Ferran també ha defensat les xarxes de descàrrega d'arxius P2P, que, segons que ha dit, no són il·legals; en tot cas, ho són les d'alguns continguts.

'Música lliure' segueix l'exemple de la revista Wired, que el 2004 va editar un compacte col·lectiu sota aquesta llicència (també hi participava Gilberto Gil). El compacte es podrà descarregar a partir de l'1 de maig des de la web Culturalliure.org. Després hi haurà una ronda de concerts a algunes sales de la Xarxa de Cases de la Música Popular: la Mirona de Salt (dia 4 de maig), la Salamandra de l'Hospitalet (dia 11) i la sala Clap de Mataró (dia 12). Aquesta iniciativa tindrà continuïtat. De fet, ja hi ha en preparació un segon compacte sota llicència Creative Commons, amb la participació de músics de jazz i blues de casa nostra. El disc sortirà a final de maig amb les revistes Jaç i Folc.

QUÈ N'OPINEN ELS MÚSICS

Àgata Casas, vocalista del grup barceloní Safanòria, diu: 'Els músics vivim dels concerts. Allò que valem, ho hem de demostrar a dalt de l'escenari'. Per Albert Palomar, de Plouen Catximbes, 'és important de reconèixer la música com un element cultural i no sols com un producte de mercat'. Pau Guillamet, ànima de Guillamino, sosté que les llicències Creative Commons 'responen amb lògica als mètodes de treball de la música electrònica'. Cheb Balowski, el grup de rai-pop dissolt fa poc, inclou al compacte una cançó que va quedar fora del seu tercer disc, 'Plou plom'. Yacine Belahcene, ex-cantant de la formació, diu que s'haurien de flexibilitzar les normes del copyright que actualment aplica la SGAE. Els de Jalea Real, molt expeditius, declaren: 'La cultura propietària és un robatori social'i 'col·laborar amb la SGAE és col·laborar amb l'empobriment cultural'.

No hay comentarios: