miércoles, mayo 17, 2006

Canon digital

La comissió assessora del Ministeri d'Indústria demana que no s'aprovi el cànon digital

El Senat ha d'aprovar aviat la reforma de la llei de propietat intel·lectual

La comissió assessora en societat de la informació del ministre d'Indústria, José Montilla, presidida per Manuel Castells, s'ha manifestat contrària a l'aprovació del cànon digital perquè, afirma, pot perjudicar irreversiblement el desenvolupament tecnològic. De moment el cànon s'aplica a CD i DVD verges, però la reforma de la llei de propietat intel·lectual preveu de gravar, així mateix, equips informàtics i electrònics, suports digitals (MP3 i similars) i xarxes de comunicacions electròniques.

El document de la comissió afirma que el cànon 'és una càrrega econòmica i fiscal injusta i indiscriminada que encareix no solament els productes sinó també l'ús de la xarxa'. Els experts no discuteixen que calgui protegir els creadors, però entenen que el cànon no és la manera de fer-ho: 'és com cobrar un paper per poder escriure'.

La comissió explica que el cànon, defensat per la SGAE i les societats de drets d'autors per pal·liar els efectes de la pirateria, no s'utilitza en alguns dels països més industrialitzats, com els Estats Units, el Regne Unit i l'Índia. A més, l'aplicació del cànon tindria per conseqüència, segons la comissió, un augment del contraban de productes informàtics i la deslocalització industrial a països on no existeixi.

La SGAE, en canvi, ha estat aquests dies a Brussel·les per pressionar la Comissió perquè mantingui el cànon digital en una futura normativa sobre societat de la informació.

La plataforma 'Todoscontraelcanon.es', que agrupa representants de la indústria informàtica, internautes i consumidors, va presentar fa un parell de setmanes prop de 100.000 signatures contra la llei.

Llegit a Vilaweb

No hay comentarios: